Rektörümüzden "24 Kasım Öğretmenler Günü" Mesajı

Millet Mekteplerinin açılarak ve Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e "Başöğretmenlik" ünvanının verildiği 24 Kasım günü, kutsal bir mesleği ifa eden öğretmenlerimizle anılarak "Öğretmenler Günü" olarak kutlanmaya başlanmıştır.

Aziz Milletimizin geleceğini yetiştirmek gibi zor bir görevi üstlenen öğretmenlerimize, tarihimiz boyunca büyük kıymet verilmiş, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Öğretmenler yeni nesil sizlerin eseri olacaktır” sözleriyle geleceğin teminatı olarak görülmüş, İstanbul’u fetheden Fatih Sultan Mehmet Han şehre hocası Akşemseddin ile beraber girerek bu büyük fethin dayandığı ilmin altını çizmiştir. Milletimiz, aynı şekilde inancının gereği olarak öğretmeni kutsal saymış; Hz. Ömer’in “bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum” ifadesiyle öğretene verdiği değeri benimsemiş, Müslümanlara okuma-yazma öğreten savaş esirlerini serbest bırakarak saygısını perçinlemiş, bu kadim geleneği günümüze kadar devam ettirmiştir.

Bununla beraber Türk Öğretmeni dünyanın herhangi bir yanındaki öğretmenden çok daha kutsal bir şekilde görevini ifa etmektedir. Zaman zaman, alçak terör saldırılarına hedef olan, şehit ve gazi olma pahasına zorlu koşullarda hizmet veren öğretmenlerimiz, yılmaksızın milletimizin hizmetinde olmaya, gençlerimizi geleceğe hazırlamaya devam etmektedir. Görev yaptıkları yerlerde yalnızca okuma yazma ya da bilim öğreten değil; halkı bilinçlendiren, vatan ve millet sevgisini aşılayan örnek kişi rolünü üstlenmişler bu sebeple de hainlerin hedefinde olmuş ancak yılmamışlardır.

Kocaeli Üniversitesi olarak Eğitim Fakültelerinde ve diğer fakültelerde yetiştirmiş olduğumuz öğretmenlerimizle, bilimsel faaliyetlerinin yanı sıra eğitimci vasıflarını üstlenen öğretim üyelerimizle gurur duyuyoruz. Milletimizin emekleri ve bizleri yetiştiren öğretmenlerimizin omuzlarında yükselen bir kurum olarak, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da milletimizin eğitim-öğretim hizmetinde olmaya devam edeceğiz.

Bu anlamlı gün vesilesiyle; başta, Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi şahsiyetleri olmak üzere, vatanımızda hizmet veren tüm öğretmenlerimizin öğretmenler gününü şahsım ve üniversitem adına kutluyor, şükranlarımı sunuyor,  terör saldırılarında ve vazife başında kaybettiğimiz şehit öğretmenlerimizi ve ebediyete irtihal eden tüm öğretmenlerimizi rahmet ve minnet ile anıyorum.

Prof. Dr. Sadettin HÜLAGÜ

Kocaeli Üniversitesi Rektörü