Rektörlüğümüzden Kadın Cinayetleri ve Kadına Yönelik Şiddet Konusunda Açıklama

İnsana verilen değeri merkeze koyarak “bir insanı öldürmek bütün insanlığı öldürmek gibidir” anlayışını yaşatan bir inancın, bundan 4000 yıl evvel kadını iktidarın eşit ortağı sayan kültürel mirasın sahibi ülkemizde, son dönemde artarak gündeme gelen kadın cinayetleri ve kadına şiddet olayları kabul edilemez niteliktedir.

İnsanın haklarını sadece insan olmaktan ötürü korumayı ilke edinen evrensel anlayışı benimseyen ve bunu toplumun geneline eğitim yolu ile yaymayı görev edinen üniversitemiz, bu konuda geçmişte olduğu gibi bugün de sessiz kalmayacaktır. Özellikle toplumumuzda dezavantajlı konuma gelmiş bireylerin haklarının savunulmasına vermiş olduğumuz önemin, kamu vicdanını yaralayarak toplumda infial yaratan “Emine Bulut’un katlinden” sonra görünür olarak daha da net bir biçimde ortaya konulması zorunluluk, vicdani bir görevdir.

Bu doğrultuda, üniversitemiz bünyesinde uzun bir süredir faaliyetlerini sürdüren Kocaeli Üniversitesi Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi (KASAUM), yönetimimizin ortak kararıyla çalışmalarını arttırarak devam ettirecektir. En kısa sürede ülkemizde yaşanan kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri hususunda, sorunun kaynağını ve çözümlerini ele alan bir rapor hazırlanarak ilgili makamlarla paylaşılacaktır. Bununla birlikte kadınlarımızın yasal haklarını öğrenerek kendilerini koruyabilmeleri maksadıyla bir dizi seminer düzenlenecek, toplumsal eşitliğin sağlanması hususunda çalışmalar gerçekleştirilecektir.

Öğrencileri ve personelinin önemli kısmı kadınlardan oluşan ve bünyesinde toplumsal eşitliğin eksiksiz uygulanmasına hassasiyet gösteren kurumumuz, kadına yönelik şiddeti ve kadın cinayetlerini lanetlemektedir. Toplumumuzda hastalıklı bir biçimde varlığını sürdüren ve kadına şiddeti marifet sayan bu caniler, inanıyoruz ki en ağır biçimde cezalandırılacak, devletin gücünden kaçamayacaktır. Kanaatimizce terörden farkı bulunmayan bu davranışlar karşısında, üniversitemiz her zaman toplumsal eşitliğin ve dünyaya namzet Türk Kadınının yanında yer alacaktır.

Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur

Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü